Egyes német internetszabályozási megoldások védelmi és biztonsági szempontú áttekintése - Vikman, László (In Medias Res, 2024)
A tanulmány áttekintést ad a Németországban az interneten felmerülő fenyegetésekkel szemben alkalmazott, széles körben értelmezett biztonsági igazgatási jogkörökről és tevékenységekről. Az online terrorista tartalmakra, az ifjúságvédelemre, a tiltott szerencsejátékra, a közösségi médiára és a dezinformációra vonatkozó tematikus szabályozás mellett a hagyományosan védelmi-biztonságinak tekinthető szervezetek – rendészet, nemzetbiztonság és hadsereg – internetes fenyegetésekkel szembeni tevékenységére is kitérve veszi sorra a különböző szervezeti és szabályozási megoldásokat, megközelítési irányokat és kezelési stratégiákat. Zárásként ezek elméleti alkalmazási lehetőségeit elemezve jut arra a következtetésre, hogy a kibertér kihívásai egy korszerű államszervezettől magas szintű és rugalmas alkalmazkodást követelnek meg, és az egyes biztonsági fenyegetéseket differenciáltan, a puhább megközelítésektől a keményebb, bírságolási és büntetőjogi megoldásokig terjedő széles eszközrendszerrel érdemes kezelni.