A járvány, a jogi szféra és a technológia

Hogyan vészelték át a jogrendszerek a járványt, mekkora szerepe volt ebben a technológiának, és mennyire lesznek tartósak a változások?

Szerzők

Kulcsszavak:

bíróságok, Covid–19, Jogi technológia, online vitarendezés, videokonferencia-rendszerek

Absztrakt

A tanulmány azt a kérdést járja körül, hogy milyen szerepet játszott és játszik a jogi szférában a technológia a járvány okozta különleges helyzet túlélésében. Ehhez először bemutatja a különböző jogi technológiákat, amelyek megjelenését három korszakra bontja: az irodaautomatizálási, az online és a mesterséges intelligencia korszakaira, és azzal érvel, hogy a pandémia meggyorsította a második korszak lezárását és a harmadikba történő átlépést. A tanulmány második része a pandémia alatt használt technológiák működését mutatja be: az online azonosítási módszereket, az audio- és a videokonferencia, az online iratkezelő és az online vitarendező rendszereket. Ez utóbbiak már a jogi informatika új korszakát, a mesterséges intelligenciával támogatott korszakot reprezentálják. A tanulmány néhány általánosabb következtetéssel és ajánlással zárul.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-12-22

Hogyan kell idézni

Zsolt, Z. (2020). A járvány, a jogi szféra és a technológia: Hogyan vészelték át a jogrendszerek a járványt, mekkora szerepe volt ebben a technológiának, és mennyire lesznek tartósak a változások?. In Medias Res, 9(2), 339–355. Elérés forrás https://inmediasresfolyoirat.hu/imr/article/view/215

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok